Maksimalt udbytte af solenergi, hvordan

Hvordan man får mest ud af energien fra solen


Det gør man i sagens natur, ved selv at anvende den når den er der, så man undgår at skulle købe dyr strøm i videst mugigt omfang.

Det handler altså om at flytte sit energi forbrug tidsmæssigt, selv om man msåke ikke er hjemme i dagtimerne, og der er mange enkle fif man kan benytte sig af, og som er forbavsende billige og enkle at sætte i værk.

Her får du liste med ret enkle tips og tricks


1. Fryseren er udelukkende styret af en termostat og kører på ret tilfældige tidspunkter af døgnet, men naturligvis mest efter man har haft den åbnet i forbindelse med forberedelserne til aftensmaden, eller efter man har sat noget tilberedt til nedfrysning, hvilket jo som regel er efter solen er gået ned. Her kan et enkelt kontaktur flytte energiforbruget ret enkelt. Man starter med at sænke temperaturen et par grader, for at sikre fryseren stadig kan holde den oprindelige temperatur, og så sætter man kontakturet til at være tændt mellem kl. 9-17. Husk i øvrigt at en fryser holder bedst på kulden des mere den er fyldt, kompressoren holder formodentlig også længere med færre og længere kørsler.


2. Som regel sætter man sin tøjvask over sidst på eftermiddagen eller først på aftenen. Det er jo ikke optimalt ifht. solenergi, men de fleste moderne vaskemaskiner har en funktion for forskudt start, og med denne kan man lægge starttidspunktet til efter kl. 10 om formiddagen, så er fryseren også nok lige færdig med at bruge strøm efter nattens pause, og så kan vaskemaskinen tage over. Hvis det er en ældre vaskemaskine, så kan et kontaktur erstatte denne funktion. Det samme gælder i øvrigt for tørretumbleren, men her er den billigste løsning naturligvis at tørre tøjet udenfor i stedet, så bliver det heller ikke så hurtigt nedslidt.


3. Opvaskemaskinen kan få samme tur, men nu skal vi helt frem til kl. 12 førend den får lov at køre. Tøjvask, tøjtørring og opvaskemaskiner står faktisk for en ret betydelig del af vores årlige el-forbrug, specielt i mange børnefamilier kører disse maskiner  nærmest dagligt, og der bliver hurtigt tale om et overdrevent forbrug, hvor tøj vaskes uanset om det er beskidt eller ej, blot fordi man har haft det på en dag, også selvom man hverken har svedt eller lavet noget man blive beskidt af.


4. Flere og flere husstande nu om dage får varmepumpeanlæg, og mange af disse har supplerende el-patron til at løfte det varme forbrugsvand op til ca. 60 grader. Man skal ikke begynde at ekselere i at sænke temperaturen (aht. Leginella bakterier), men såfremt varmtvandsbeholderen er stor nok (typisk min. 300l for en familie med 4 personer....lidt afhængig af hvor mange af dem der er teenagere), kan man sørge for at el-patronen er slukket mellem kl. 17 om aftenen og frem til kl. 13 om eftermiddagen, hvor alle de andre hvidevarer så nok er færdige med at bruge strøm. Et varmelegeme yder kun 1:1, altså får du kun 1KWh varme for 1KWh strøm, så den er dyr i drift udenfor dagtimerne. Varmepumpen derimod yder typisk over 3:1 nogle endda over 4:1


NB: solcelleanlæg under den gamle nettomålerordning


behøver IKKE tænke på hvornår de bruger energien, da disse afregnes på årsbasis, så det er ligegyldigt at der er overskud om sommeren og underskud om vinteren, hhv. overskud om dagen og underskud aften og nat.



5. Endelig kan man op mod halvdelen af året jo have varmepumpen helt slukket fra kl. 21 frem til nogle timer før el-patronen får strøm, så er vandet nået at blive genopvarmet så meget som varmpeumpen nu kan, førend el-patronen giver vandet det sidste boost.


6. Har man vandseng, vil man typiske kunne hæve temperaturen på denne med ca. ½ grad, og så have kontaktur til at holde varmelegemet slukket hele natten. Der er så meget vand (typisk over 1000l) og dermed oplagret energi, at temperaturen næppe når at falde mere end en ½ grad i løbet af natten


7. Det er jo efterhånden ikke længere nødvendigt at nævne det, men udskiftning af pærer til nogle med mindre strømforbrug, er jo i sig selv med til at mindske forbruget efter solen er gået ned, og nu om dage er det jo LED pærer der giver den største besparelse til en overkommelig pris.


8. Endlig er der jo tricket med strømskinnen til alle standby apparaterne.



Men der er også mere avancerede løsninger


Alle ovennævnte løsninger er jo ligeglede med hvordan vejret er, og kan derfor ikke tage stilling til hvor mange apparater  der evt. ville kunne køre samtidig istedet for efter hinanden, og dermed endnu bedre udnytte dage hvor solen måske skinner fra en klar himmel om formiddagen, men gemmer sig bag skyerne om eftermiddagen, som det jo ofte sker.  Men det kan mere avancerede styringer håndtere, og dem kan du læse mere om her: